21 Aralık 2019

21 Aralık 2019  Cumartesi 19:00

St. Paul Anıt Müzesi – Tarsus

EUROPEAN UNION CHAMBER ORCHESTRA 
(AVRUPA BİRLİĞİ ODA ORKESTRASI)

Solist: Şefika Kutluer, Flüt

Festival 21 Aralık’ta Avrupa Birliği Oda Orkestrası’nın  ( European Union Chamber Orchestra) Şefika Kutluer’e eşlik edeceği konser ile Tarsus’ta devam ediyor.

21 Aralık’ta 10 000 yıllık kentimiz Tarsus’ta St. Paul Anıt müzesi konser salonunda  Tarsus Belediyesi Başkanı Sayın Dr. Haluk Bozdağan’ın himayesinde gerçekleşecek konser ile Tarsus’un Unesco listesine girebilmesi çalışmalarında ilk adım atılacaktır. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin müzisyenlerinden oluşan orkestra Şefika Kutluer’i sürekli solisti ilan etmiştir ve bu güne kadar Avrupe’nın çeşitli kentlerinde birlikte konserler vermişlerdir.Yıllar önce Aspendos’ta Şefika Kutluer’in Avrupa Birliği Oda Orkestrası eşliğinde verdiği konseri 5000 kişi izlemiş ve konser Avrupa’da uzun yıllar yankılanmıştı.  Birlikte İspanya Granada’da Manuel de Falla Konser Salonu’nun açılışını yapmışlardır. 

PROGRAM

Mozart – Divertimento K.138 in F

Vivaldi – Flute Concerto opus 10 La Tempesta di Mare (Sea storm)

    Solist: Şefika Kutluer

Archangelo CORELLI – Christmas Concerto 

Vivaldi – Flute Concerto opus 10 La Notte (The night)

    Solist: Şefika Kutluer

Handel – Concerto Grosso in G major

Telemann – Polish Concerto

Vivaldi – Flute Concerto opus 10 Il Cardellino (Goldfinch)

    Solist: Şefika Kutluer

 Konserden önce A. Refik Kutluer “Unesco Yolunda Tarsus” başlıklı bir konuşma yapacaktır.

 

10 000 yıllık kentimiz Tarsus’un Unesco Dünya Mirası listesine ve koruması altına girmesi için yapılacak çalışmalara hız vermek ve bu konuda ulusal ve uluslararası alanda bilinç oluşturmak için Avrupa Birliği Oda Orkestrası’nın Şefika Kutluer’e eşlik edeceği konser 21 Aralık Cumartesi günü Tarsus St. Paul Kilisesi ( Anıt Müzesi)’nde Tarsus Belediyesi Başkanı Sayın Dr. Haluk Bozadağan’ın himayelerinde gerçekleştirilecektir.

Tarsus; Hitit , Babil, Asur, Roma, Pers, Pamir Krallığı, Helen, Que, Kilikya, Ramazanoğulları, Dulkadiroğulları, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde hep çok önemli bir kent olmuştur.

Kilikya’nın bilgi ve düşünce merkezi, Tarsus’ta Antonius döneminde antik bilim adamlarının yazdıkları büyük kitaplar toplanarak, 200.000 ciltlik, dünyada eşi bulunmayan bir kütüphane oluşturulmuştur. Tarsus’taki Üniversite, Atina ve İskenderiye Üniversitelerinden daha da ünlü idi.

Şahmeran’ın kenti ve Antonius ve Kleopatra’nın efsanevi buluşmasına mekan olan Tarsus, Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Pavlus’un yaşadığı kenttir ve Bereket Peygamberi olarak bilinen Danyal Peygamberin Kabri Tarsus’ta bulunmuş ve 2014 yılından itibaren ziyarete açılmıştır.

Tarsus’ta bulunan, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan ve her yıl çok sayıda Hristiyan tarafından ziyaret edilen St. Paul Kilisesi, Kuyusu ve Tarihi Çevresi, kentin önemli inanç turizmi merkezlerinden birisidir. Tarsuslu Pavlus” olarak bilinen St. Paul’ün doğum yeri olan Tarsus’ta, içinde bulunduğumuz bu tarihi kilise, 1994’te tescillenerek koruma altına alındıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2001’de tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından “Anıt müze” olarak ziyarete açıldı

Hristiyanlığın ilk uyanıp yayılmaya başladığı kent olan Tarsus’ta Azil Pavlus’u ziyarete gelen Hristiyanlar, St. Paul Kuyusundan çıkan suyla vaftiz oluyor. 2009 yılının St. Paul yılı olarak ilan edilmesi ve Papa’nın St. Paul kuyusunun suyunu kutsal sayması ile birlikte burada hacı olmak ve bu su ile vaftiz olmak Hristiyanlar için çok değerli olmuştur. Tarsus, Türkiye’de Hristiyanlığın korunan en büyük değerlerinden birisine sahiptir. Şimdi de 10 000 yıllık müthiş geçmişi ve tüm değerleri ile Tarsus’un tamamını Unesco Dünya Mirası listesine aldırmaya çalışacağız. Bu konser bu çalışmalara hizmet etmektedir.

Katkıları için Tarsus Belediyesi Başkanlığı’na teşekkür ederiz.